RI&E - risico inventarisatie & evaluatie

opstellen

Wij ondersteunen jou met het opstellen van een risico inventarisatie & evaluatie (RI&E). Dit gaan we samen doen door rondgangen te maken en gesprekken te voeren met medewerkers.

Medewerkers zijn de belangrijkste input voor een RI&E. Zij zijn namelijk de specialisten en weten vaak exact hoe een risico het beste aangepakt kan worden.

De RI&E wordt opgesteld en getoetst. Deze toetsing gaat in de meeste gevallen via de arbodienst van het bedrijf.

aanpakken

Goed, je hebt een RI&E en hij is actueel, maar dan. Het aanpakken van de risico’s. Sommige risico’s zijn simpel en de bijbehorende maatregel ook. Maar er zijn ook risico’s waarbij je goed moet nadenken hoe je dat aanpakt. Het is vaak niet te kopiëren van andere bedrijven, want ieder bedrijf is anders.

Welke wetgeving is er? Welke normen kan je toepassen? Zijn de maatregelen wel via de arbeidshygiënische strategie? Wanneer is het goed? Vragen waarop ik jou het antwoord kan geven.

actueel houden

Het hebben van een RI&E is goed, maar als het goed is, dan is het bedrijf continu in ontwikkeling. Dat betekent dat de RI&E ook continu in ontwikkeling moet zijn. Maar hoe doe je dat nou?

Je kan dat zelf doen, maar ik kan je daar ook bij helpen en het werk uit handen nemen. Een bijkomend voordeel is dat er weer een paar frisse ogen door het bedrijf gaan.

De frequentie van actueel houden is maatwerk, aangezien ieder bedrijf op een andere manier in beweging is.

feitjes & weetjes

  • Het staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie.

  • Het hebben van een schriftelijke RI&E en daarop gebaseerd plan van aanpak (PvA) is wettelijk verplicht. Dit is ongeacht het aantal werknemers je in dienst hebt.

  • Een RI&E en het plan van aanpak (PvA) moeten in sommige gevallen worden getoetst. Een bedrijf met meer dan 25 werknemers in dienst mag gebruik maken van een erkende branche-RI&E en hoeft de RI&E niet te laten toetsen.

    Is er geen erkende branche-RI&E of heb je meer dan 25 werknemers in dienst, dan moet de RI&E getoetst worden door een gecertificeerde arbodienst of een arbokerndeskundige.

    Bekijk hier of er een erkende branche-RI&E is.

  • Een RI&E kost tijd, het inschakelen van externe deskundigheid kost geld en het implementeren van de maatregelen kost ook geld en tijd.

    Dat klinkt vervelend, maar het levert je ook heel veel op. Sterker nog, onderaan de streep zal je bedrijf er beter van worden en zal het geld opleveren. Denk een aan minder verzuim, tevreden medewerkers, hogere productiviteit, positief imago en uiteindelijk voorkomt het boetes en schadeclaims.

    Ik zie alleen maar pluspunten.

  • Je mag een RI&E zelf maken. Sterker nog, als je de RI&E zelf maakt, dan heeft dat vaak een positief effect op de opvolging van het plan van aanpak. Je mag altijd hulp vragen aan een deskundige, bijvoorbeeld aan mij. Het gebruik van een erkende branche-RI&E of externe toetsing zorgt ervoor dat de kwaliteit geborgd is.

  • Door zoveel mogelijk medewerkers te betrekken bij het maken van de RI&E en het oplossen van alle actiepunten zorg je voor draagvlak en betrokkenheid. De medewerkers zijn de specialisten, zij werken namelijk iedere dag op een bepaalde manier en weten daar alles van. Ze hebben daarnaast vaak meer dan genoeg ideeën over de te nemen maatregelen. Win win situatie!