bedrijfshulpverlening

plan & scenario’s

Wij ondersteunen jou door het opstellen van een bedrijfsnoodplan en scenario’s gebaseerd op de restrsico’s binnen het bedrijf. De RI&E geeft hiervoor input.

Door een goed plan te hebben met realistische scenario’s, ben je goed voorbereid voor het moment dat er iets gebeurt en weet iedereen wat zijn/haar taak en rol is.

Wat we niet willen is een dik pak papier, maar een praktisch plan wat je help in geval van nood.

table top oefening

Helaas (of gelukkig?) zijn niet alle scenario's in het echt te beoefenen. Je veroorzaakt echt schade of moet daarvoor de productie stilleggen. Als goed alternatief kan je een table top oefening houden. Wij helpen je daarbij en doorlopen verschillende scenario's. De scenario's zijn zelfs bedrijfsspecifiek te maken zodat het nóg realistischer aanvoelt.

Je ontkomt er natuurlijk niet aan om nooit in het echt te oefenen. Het zal altijd een mix zijn die in balans moet zijn.

oefening op maat

Een plan op papier hebben is goed. Oefenen met een table top is ook goed, maar realistisch oefenen ontkom je niet aan. In het echt naar die gasafsluiter toelopen is toch anders dan een lego poppetje verplaatsen. Of in het echt het slachtoffer behandelen met alle stress en tijdsdruk die er bij komt kijken, is toch anders.

Wij helpen bij oefeningen van brand, ontruiming, beknelling in een machine. Maar ook bij elementaire oefeningen, zoals portofoongebruik of gebouwkennis.

feitjes & weetjes

  • De taken van een BHV'er zijn tenminste het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van ongevallen en het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting.

    Zo, dat is een hele mond vol. Maar tijdens een basis BHV cursus leer je al deze taken.

    Je mag als bedrijf een BHV'er extra taken geven, maar deze mogen de BHV'er niet in gevaar brengen.

  • Het staat voor BedrijfsHulpVerlening. Een bedrijfshulpverlener wordt afgekort ook wel BHV’er genoemd.

  • Dat is niet te zeggen. Het aantal BHV'ers bepaal je namelijk op basis van de restrisico's in het bedrijf. Een kantooromgeving vraagt om hele andere aantallen BHV'ers dan een productieomgeving of logistiek magazijn.

    Het is daarnaast ook afhankelijk van de manier van werken. Werken er veel mensen vanuit huis en is het aantal aanwezigen op kantoor flexibel of is het bedrijf heel erg groot of complex.

    En zo zijn er nog meer factoren die een rol spelen bij het bepalen van het aantal BHV'ers.

  • Dat is niet bij wet vastgelegd. Wat wel is vastgelegd, is dat je als BHV'er deskundig moet zijn. Afhankelijk van het bedrijf bepaal je de opleidingsbehoefte. Waar een winkel wellicht kan volstaan met een standaard BHV cursus, is het voor een grote voedselproducent waar duizend mensen werken, veel machines staan, gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en veel werkzaamheden zijn een heel ander verhaal.

    Het advies is om dit te beoordelen en vast te leggen in het BHV plan.

  • Dat zijn er heel veel, maar met deze basis kom je een heel eind:
    - BHV hesje
    - Zaklamp (hoofdlampje)
    - EHBO rugzak (of koffer)
    - AED
    - Notitieboekje
    - Plattegrond
    - Portofoon